WIE ZIJN WIJ
Fred Luiten

Fred Luiten Concertorganisatie begon in 1996 met het organiseren van een recital van countertenor Michael Chance in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Door het succes van dit recital werd een historisch concert georganiseerd: voor het eerst traden de wereldberoemde barokzangers Emma Kirkby en Michael Chance gezamenlijk op in het Stabat Mater van Pergolesi. Dit concert vond plaats op 1 mei 1997 in de Grote Zaal van het Concertgebouw

In het seizoen 1997/1998 werd de serie "Vlaamse reuzen" georganiseerd, genoemd naar de drie grote Vlaamse dirigenten Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken en Erik van Nevel, respectievelijk van Collegium Vocale Gent, La Petite Bande en Currende. Herreweghe verzorgde een schitterend Bach-cantateprogramma, Kuijken kwam met twee semi-scenische opera's van Pergolesi (La Serva Padrona en Livietta e Tracollo) en Van Nevel bracht Bach's Magnificat.

Had Fred Luiten Concertorganisatie eerst het recitaldebuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw georganiseerd van countertenor Andreas Scholl, dit seizoen beleefde hij zijn debuut in de Grote Zaal.

In het Bach-jaar 2000 begroeten we Andreas Scholl wederom. Samen met het Freiburger Barockorchester voert hij o.a. cantate 170 'Vergnügte Ruh', beliebte Seelenlust' uit. In dat jaar traden ook The Sixteen en The King's Consort (met Bach's Hohe Messe en o.a. Magdalena Kozena als één van de solisten).

In het daaropvolgend seizoen organiseert Fred Luiten Concertorganisatie concerten in o.a. de Amsterdamse Beurs van Berlage en de Philharmonie in Haarlem.

In april 2006, op Palmzondag, is een bijzondere Johannes Passion door 'La Petite Bande' en solisten te horen: deze wordt uitgevoerd in de zogeheten 'kleine bezetting', waarbij de solisten ook de koorpartijen zingen. Sandra Kooke schrijft in Trouw een zeer lovende recensie over deze uitvoering onder de titel "Less is more".

In het seizoen 2007/2008 keert Fred Luiten weer terug met een vocale barokserie in het Amsterdamse Concertgebouw. Twee Bach-avonden met uitvoeringen in de inmiddels geroemde 'kleine bezetting': vrijdag 1 februari 2008 (Bach-cantates) en zaterdag 22 maart (Hohe Messe). Op zondagmiddag 3 februari 2008 is het een feest der herkenning: countertenor Michael Chance zal dan wederom met een barokzangeres van wereldklasse - deze keer Veronica Cangemi die de zieke Véronique Gens vervangt - Pergolesi's Stabat Mater uitvoeren, naast Nisi Dominus van Vivaldi en Salve Regina van Pergolesi. Op 28 februari 2008 geeft Johannette Zomer, samen met het Brussels Baroque Consort, een intiem en bijzonder concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw: Purcell, en aria's van Bach en Händel.

In het seizoen 2008/2009 hebben wij wederom speciaal voor onze serie samengestelde concerten: het Freiburger Barockorchester met mezzosopraan Sarah Connolly, een Matthäus Passion met La Petite Bande in de 'kleine bezetting' en Michael Chance met Lisa Larsson in een 'protestante' versie van het concert van het seizoen daarvoor: twee cantates van Bach en Bach's versie van Pergolesi’s Stabat Mater: 'Tilge Höchster, meine Sünden', (BWV 1083, psalm 51).

In het seizoen 2009/2010 begroeten wij wederom het Freiburger Barockorchester, deze keer met Masaaki Suzuki, Collegium Vocale Gent en diverse topsolisten, onder wie de countertenor Damien Guillon. Lisa Larsson, Michael Chance en 'onze' Frans Fiselier tekenen voor het zelf samengestelde concert van dit seizoen: ieder met prachtige solo-stukken: Bach's beroemde cantate 'Ich habe genug', Vivaldi's Stabat Mater en Händel's Silete Venti. De drie schitteren in delen uit Purcell's Fairy Queen. Het seizoen wordt afgesloten met een optreden van niemand minder dan Andreas Scholl, Akademie für Alte Musik Berlin en Vocal Consort Berlin. Hoogtepunten: cantate 35 voor altus van Bach: 'Geist und Seele' en het prachtige Dixit Dominus van Händel.

Seizoen 2010/2011 is ook een bijzonder vocaal barokseizoen geworden: het jubileumconcert van Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe op 14 november 2010, het beroemde Dido & Aeneas van Purcell met Sarah Connolly als Dido en Bach's Johannes Passion met La Petite Bande, een reprise uit 2006, maar nu in het Concertgebouw.