SERIES Seizoen 2017-2018

Mini-serie Rondom Herreweghe : 2 CONCERTEN

Philippe Herreweghe - oprichter en leider van Collegium Vocale Gent - behoort tot het selecte groepje van wereldberoemde dirigenten. Zijn bekendheid en zijn repertoire reiken veel verder dan alleen de barokmuziek. Hij heeft ook naam gemaakt met uitvoeringen uit o.a. het Renaissancerepertoire en de Romantiek. In deze mini-serie "Rondom Herreweghe" laat hij zien waarom hij één van de beste dirigenten ter wereld is, in twee onvergetelijke concerten: Claudio Monteverdi's Mariavespers en J.S. Bach's Johannes Passion.

Klik hier om de serie 'Rondom Herreweghe' online te bestellen


1. Dinsdag 24 oktober 2017 | 20.15 uur | Concertgebouw Grote Zaal

MARIAVESPERS DOOR COLLEGIUM VOCALE GENT & HERREWEGHE

Claudio Monteverdi – Mariavespers

DEUS IN ADIUTORIUM | DIXIT DOMINUS | NIGRA SUM | LAUDATE PUERI | PULCHRA ES LAETATUS SUM | DUO SERAPHIM | NISI DOMINUS | AUDI COELUM | LAUDA JERUSALEM SONATA SOPRA SANTA MARIA | AVE MARIS STELLA | MAGNIFICAT


Collegium Vocale Gent, Koor & Orkest
Dirigent: Philippe Herreweghe
Dorothee Mields (sopraan)
Barbora Kabátková (sopraan)
William Knight (hoge tenor)
Benedict Hymas (hoge tenor)
Samuel Boden (tenor)
Reinoud Van Mechelen (tenor)
Peter Kooij (bas)
Wolf Matthias Friedrich (bas)

Mariavespers van Monteverdi
Monteverdi's Vespro della Beata Vergine, ofwel de Mariavespers, geldt als één van de meesterwerken uit de Oude Muziek. De vespers, het kerkelijke avondgebed bij zonsondergang, vormen het muzikale hoogtepunt van de katholieke liturgie. Monteverdi schreef zijn Mariavespers voor Paus Paulus V. Deze uitvoering is een nieuwe, frisse interpretatie van Philippe Herreweghe.

Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe
Collegium Vocale Gent werd opgericht in 1970 door Philippe Herreweghe. Momenteel geldt Collegium Vocale Gent als één van de meest vooraanstaande vocale ensembles op het gebied van oude muziek en Philippe Herreweghe één van de beroemdste dirigenten.
In navolging van de laatste inzichten worden de grote werken van J.S. Bach en andere componisten in een kleinere, transparante bezetting uitgevoerd. De solisten zijn allen specialisten in hun genre.

Voorproefje:

'Laudam Jerusalem, Dominum' uit de Mariavespers

Losse kaarten voor dit concert zijn vanaf 1 juni a.s. verkrijgbaar


2. Maandag 19 maart 2018 | 20.15 uur | Concertgebouw Grote Zaal

INTIEME JOHANNES PASSION MET COLLEGIUM VOCALE GENT & HERREWEGHE

J.S. Bach – Johannes Passion, BWV 245


Collegium Vocale Gent, Koor & Orkest
Dirigent: Philippe Herreweghe
Dorothee Mields (sopraan)
Damien Guillon (countertenor)
Robin Tritschler (tenor)
Peter Kooij (bas)
Maximilian Schmitt (tenor, Evangelist)
Kresimir Strazanac (bas, Christus)

Intieme Johannes Passion van J.S. Bach
Veel Bach-kenners omschrijven de Johannes Passion als 'feller, bewogener, dramatischer en geconcentreerder' dan de Matthäus-Passion. Volgens de laatste inzichten brengt Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe de passies van Bach in een kleinere bezetting waarin de solisten meezingen in de koorpartijen. Een dergelijke 'kleinere' uitvoering zorgt voor meer intimiteit en emotionaliteit. De fraseringen en versieringen zijn beter waarneembaar.

Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe
Collegium Vocale Gent werd opgericht in 1970 door Philippe Herreweghe. Momenteel geldt Collegium Vocale Gent als één van de meest vooraanstaande vocale ensembles op het gebied van oude muziek en Philippe Herreweghe één van de beroemdste dirigenten. In navolging van de laatste inzichten worden de grote werken van J.S. Bach en andere componisten in een kleinere, transparante bezetting uitgevoerd. Met solisten als Dorothee Mields en Damien Guillon bent u verzekerd van een topuitvoering.

Voorproefjes:

Johannes Passion door Collegium Vocale Gent o.l.v Herreweghe
Dorothee Mields zingt 'Ich will dir mein Herze schenken' uit de Matthäus Passion
Damien Guillon zingt 'Erbarme Dich' uit de Matthäus Passion

Losse kaarten voor dit concert zijn vanaf 1 juni a.s. verkrijgbaar