DUURZAME CONCERTEN

Het wordt steeds belangrijker om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Denk onder meer aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Fred Luiten Concertorganisatie draagt zijn steentje bij door het duurzaam maken van de georganiseerde concerten. Hiermee zijn wij als eersten begonnen in seizoen 2008/2009. Op 1 februari 2008 werd in aanwezigheid van minister Cramer van VROM het eerste duurzame klassieke concert ter wereld gehouden in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Het betrof een optreden van het barokensemble La Petite Bande (Bach-cantates). Ook de concertserie van seizoen 2008/2009 is duurzaam.

Hieronder vindt u twee van de vele berichten met betrekking tot het eerste duurzame klassieke concert, uit NRC Handelsblad en van de website van Natuur&Milieu.

Primeur: klassiek concert dat niet vervuilt

Gepubliceerd: 13 november 2007
Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 13 nov. Het hoogstwaarschijnlijk eerste klimaatneutrale klassieke concert ter wereld vindt op 1 februari volgend jaar plaats in het Amsterdamse Concertgebouw. Het energieverbruik dat is gemoeid met het concert van het Vlaamse muziekgezelschap 'La Petite Bande' met Bach-cantates zal volledig worden gecompenseerd. Dat gebeurt door het investeren in duurzame energie- en bosprojecten.

Concertorganisator Fred Luiten heeft voor zijn serie van vier barokconcerten - drie in de Grote Zaal, één in de Kleine Zaal van het Convertgebouw - een certificaat gekregen van de KlimaatNeutraal Groep. Die verklaart dat de compensatie van in totaal 51,47 ton CO2 "een concrete en positieve bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem" is.

Luiten kwam op het idee van een klimaatneutraal concert toen hij op de radio een reportage hoorde over maatschappelijk verantwoord ondernemen en klimaatverandering.

"Een klassiek concert is ook klimaatneutraal te maken door de CO2-uitstoot te berekenen. Hoeveel mensen kunnen in de Grote Zaal, hoe komen zij erheen, hoe reizen de musici en wat is het energieverbruik van het Concertgebouw? Daar zijn formules voor. De bezoekers komen voor een derde uit Amsterdam, voor een derde uit de regio en voor een derde uit de rest van het land. De Amsterdammers hebben we met de fiets of met het openbaar vervoer laten komen, de rest met auto. Het reisgedrag van de musici was duidelijk, het energiegebruik van het Concertgebouw is berekend op grond van het jaarverbruik.”

Het compensatiebedrag van ongeveer 650 euro wordt gestoken in een biogasproject in Bangladesh, dat de noodzaak van het verbranden van fossiele vermindert.

Organisator Fred Luiten: "Dat dit klimaatneutrale concert een concert is met La Petite Bande is extra leuk, omdat ook dirigent Sigiswald Kuijken heel milieubewust is. In de zomer wijst hij lucratieve concerten af om in een aantal weken naar de Spaanse bedevaartplaats Santiago de Compostella te lopen."


Van de website van Natuur & Milieu

1 februari 2008 - Minister Cramer opent allereerste klimaatneutrale klassieke concert ter wereld!

Op vrijdag 1 februari 2008 wordt in het Concertgebouw te Amsterdam het allereerste klimaatneutrale klassieke concert ter wereld georganiseerd door Fred Luiten Concertorganisatie. De CO2-uitstoot die met het concert gemoeid is - van zaalverwarming tot en met vervoerskilometers van musici en bezoekers - zal volledig gecompenseerd worden door het realiseren van een biogasproject in Bangladesh. Het wereldberoemde Vlaamse barokensemble 'La Petite Bande' zal onder leiding van Sigiswald Kuijken met vier vocale solisten cantates van Johann Sebastian Bach uitvoeren.


Fred Luiten Concertorganisatie is partner van Hier