CONCERTSERIE Seizoen 2018-2019

1. Zaterdag 15 december 2018 | 20.15 uur | Concertgebouw Grote Zaal

WEIHNACHTSORATORIUM DOOR LA PETITE BANDE & SIGISWALD KUIJKEN

J.S. Bach - Weihnachtsoratorium, (BWV 248, cantates 1, 2, 3 & 5).La Petite Bande
Sigiswald Kuijken, viool/ leiding
Anna Gschwend, sopraan
Lucia Napoli, alt
Stephan Scherpe, tenor
Christian Wagner, bas

Weihnachtsoratorium
Wat is de Kerstperiode zonder het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach? Wat diens Matthäus Passion is voor de Paastijd, dat is het Weihnachtsoratorium voor de Kerstperiode. Gun u zelf een uitvoering op wereldniveau, met het wereldberoemde barokensemble La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken. Het Weihnachtsoratorium bestaat uit zes losse cantates, geschreven voor onder andere Eerste en Tweede Kerstdag en Driekoningen.

La Petite Bande & Sigiswald Kuijken
Vandaag het eerste van twee (!) concerten met La Petite Bande in seizoen 2018-2019. Twee concerten in één seizoen als hommage aan oprichter en leider Sigiswald Kuijken die in februari 2019 75 jaar wordt. Kuijken behoort tot de 'oervaders' van de oude muziek. Door onderzoek ontdekte hij dat Bach onder anderen de passies in kleine bezetting uitvoerde: het resultaat is transparant, emotioneel en intiem. La Petite Bande is al meer dan veertig jaar een van de toonaangevende barokorkesten in de wereld. Samen met Gustav Leonhardt richtte Sigiswald Kuijken in 1972 La Petite Bande op.

Voorproefje:

[opening Weihnachtsoratorium door La Petite Bande]
[programma De Klassieken: Maartje van Weegen bij Sigiswald Kuijken thuis]

Dit concert is onderdeel van: 'Serie Barok Vocaal' en 'Mini-serie Rondom La Petite Bande (Sigiswald Kuijken 75 jaar)'.


2. Dinsdag 9 april 2019 | 19.30 uur | Concertgebouw Grote Zaal

INTIEME MATTHÄUS PASSION MET LA PETITE BANDE & SIGISWALD KUIJKEN

J.S. Bach – Matthäus-Passion (BWV 244)


La Petite Bande
Sigiswald Kuijken, viool/ leiding
Anna Gschwend – sopraan I
Marie Kuijken – sopraan II
Lucia Napoli – alt I
Ursula Thurmair – alt II
Stephan Scherpe – tenor I
Baltazar Zúñiga – tenor II
Stefan Vock – bas I
Christian Wagner – bas II

Matthäus Passion
Hoe het ook zij, over de uitvoering in ‘kleine bezetting’ van de Johannes-Passion door La Petite Bande en Sigiswald Kuijken schreef Trouw: ‘Al meteen in het openingskoor opende zich bij Kuijken een wereld van nuances. Alle melodieën, alle fraseringen, alle versieringen en alle wringende harmonieën waren opeens kraakhelder waarneembaar.' Deze prachtige kwalificaties zijn ook van toepassing op uitvoering van de Matthäus Passion van vandaag.

La Petite Bande & Sigiswald Kuijken
Het tweede concert met La Petite Bande in seizoen 2018-2019. Twee concerten in één seizoen als hommage aan oprichter en leider Sigiswald Kuijken die in februari 2019 75 jaar wordt. Kuijken behoort tot de 'oervaders' van de oude muziek. Door onderzoek ontdekte hij dat Bach onder anderen de passies in kleine bezetting uitvoerde: het resultaat is transparant, emotioneel en intiem. La Petite Bande is al meer dan veertig jaar een van de toonaangevende barokorkesten in de wereld. Samen met Gustav Leonhardt richtte Sigiswald Kuijken in 1972 La Petite Bande op.

Voorproefjes:

[Matthäus Passion door La Petite Bande in de geroemde ‘kleine bezetting’]
[programma De Klassieken: Maartje van Weegen bij Sigiswald Kuijken thuis]

Dit concert is onderdeel van: 'Serie Barok Vocaal', 'Mini-serie Rondom La Petite Bande (Sigiswald Kuijken 75 jaar)', en 'MIni-serie Bach's Vocale Meesterwerken'.


3. Zondag 16 juni 2019 | 14.15 uur | Concertgebouw Grote Zaal

HOHE MESSE MET HERREWEGHE & COLLEGIUM VOCALE GENT

J.S. Bach – Hohe Messe (BWV 232)


Collegium Vocale Gent, Koor & Orkest
Philippe Herreweghe, dirigent
Dorothee Mields (sopraan)
Hanna Blažíková, sopraan II
Alex Potter, countertenor
Thomas Hobbs, tenor
Krešimir Stražanac, bas

Hohe Messe
Bach’s Hohe Messe (of H-Moll Messe) wordt door velen, ook door Bach zelf, beschouwd als één van de mooiste klassieke composities. Al het beste van Bach is ‘gebundeld’ in deze Hohe Messe. Bach heeft deze ‘hoogmis’ niet in één keer gecomponeerd. De losse misdelen werden in diverse jaren gecomponeerd, het Credo bijvoorbeeld in 1732 en het Agnus Dei in 1739. Overigens was het in de tijd van Bach niet ongebruikelijk dat zowel bij protestanten als katholieken missen werden uitgevoerd.

Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe
Collegium Vocale Gent werd opgericht in 1970 door Philippe Herreweghe. Momenteel geldt Collegium Vocale Gent als één van de meest vooraanstaande vocale ensembles op het gebied van oude muziek, en Philippe Herreweghe als één van de beroemdste dirigenten. In navolging van de laatste inzichten worden de grote werken van Bach en andere componisten in een kleinere, transparante bezetting uitgevoerd. Met Herreweghe als dirigent en solisten als Dorothee Mields en Alex Potter bent u vanavond verzekerd van een topuitvoering van Bach’s Hohe Messe.

Voorproefjes:

[Collegium Vocale Gent, Herreweghe. Hohe Messe: Kyrie]
[Collegium Vocale Gent, Herreweghe. Hohe Messe: Agnus Dei, solist Damien Guillon]

Dit concert is onderdeel van: 'Serie Barok Vocaal' en 'MIni-serie Bach's Vocale Meesterwerken'.