CONCERTSERIE 2009/2010

1. Zondagmiddag 10 januari 2010: 14.15 uur, Concertgebouw Grote Zaal

FREIBURGER BAROCKORCHESTER, COLLEGIUM VOCALE GENT, o.l.v. Masaaki Suzuki


Dorothee Mields - sopraan
Damien Guillon - countertenor
Christoph Genz - tenor
Dominik Wörner - bas

J.S. BACH: Höchsterwünschtes Freudenfest (BWV 194)
J.S. BACH: Trauer-Ode (BWV 198)

Afgelopen 20 februari was een subliem Freiburger Barockorchester te horen met mezzosopraan Sarah Connolly. Wij zijn dan ook trots om het volgens sommigen 'beste barokorkest van de wereld' wederom in onze serie te mogen begroeten. Deze keer bijgestaan door Collegium Vocale Gent, vier topsolisten en dè barokdirigent van dit moment: Masaaki Suzuki.

Met twee prachtige cantates van Bach: Höchsterwünschtes Freudenfest (BWV 194) en de Trauer-Ode (BWV 198) - officieel 'Lass, Fürstin, lass noch einen Strahl' - wordt het weer een onvergetelijke avond.


2. Zondagmiddag 25 april 2010: 14.15 uur, Concertgebouw Grote Zaal

MUSICA AMPHION


Michael Chance - countertenor
Lisa Larsson - sopraan
Frans Fiselier - bas

VIVALDI: Stabat Mater
J.S. BACH: Cantate 82 'Ich habe genug'
G.F. HÄNDEL: motet 'Silete Venti' (HWV 242), plus twee duetten voor sopraan en countertenor: uit Belshazzar (HWV 61) 'Great victor at your feet I bow' en uit Jephta (HWV 70) 'Great victor at your feet I bow'

Vocale werken van de Grote Drie (Bach, Händel en Vivaldi) op 1 avond en wat voor werken: het prachtige Stabat Mater van Vivaldi door Michael Chance, Silete Venti door Lisa Larsson en een van de mooiste Bach-cantates door de geweldige bas Frans Fieselier: Ich habe genug. Daarna zullen Lisa Larsson en Michael Chance nog twee duetten zingen uit de oratoria Belshazzar (Great victor at your feet I bow) en uit Jephta (These labours past).

Wees erbij: dit programma wordt eenmalig uitgevoerd en is speciaal i.s.m. met de solisten voor onze serie samengesteld.


3. Maandag 31 mei 2010: 20.15 uur, Concertgebouw Grote Zaal

AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN, VOCAL CONSORT BERLIN, o.l.v. Marcus Creed


Andreas Scholl - countertenor
Helene Guillemette - sopraan
Malcolm Bennet - tenor
Andreas Wolf - bas

G.F.HÄNDEL: Dixit Dominus
J.S. BACH: Cantate 35 voor alto solo (Andreas Scholl) 'Geist und Seele wird verwirret'
J.S. BACH: Motet 'Der Geist hilft unser Schwachheit auf' (BWV 226)

Dit wordt één van de mooiste maandagen in het Concertgebouw, met heel veel Andreas Scholl (in o.a. een solo-Bachcantate), en voorts een prachtig motet van Bach en het spectaculaire Dixit Dominus van Händel.


4. Zondag 18 oktober 2009: 14.15 uur, Concertgebouw Grote Zaal

LA PETITE BANDE o.l.v. Sigiswald Kuijken


J.S. BACH: alle zes Brandenburgse Concerten!

Dit is weliswaar géén vocaal concert, maar wel een zeer bijzonder instrumentaal concert.

Het is een instrumentaal concert van een bijzonder karakter: alle Brandenburgse Concerten worden deze middag uitgevoerd. Dat is zelden vertoond, zeker niet in Nederland.

U zult niet alleen alle zes de Brandenburgse Concerten kunnen horen, maar ook kunnen genieten van instrumenten, zoals die in de tijd van Bach werden bespeeld, onder meer de viola da spalla (schoudercello) en de Bach-trompet.

La Petite Bande heeft een reputatie hoog te houden van hoogwaardige Bach-uitvoeringen. Sigiswald Kuijken ontving de laatste twee jaar veel onderscheidingen vanwege zijn Bach-onderzoeken èn Bach-uitvoeringen. Zo kreeg hij in 2006 een ere-doctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven en ontving hij recentelijk met een zeer hoge Vlaamse cultuurprijs: Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse regering.