CONCERT 3

ZATERDAG 4 juni 2022 | 20.15 uur | Concertgebouw, Grote Zaal

Brandenburgse Concerten (alle zes) door La Petite Bande & Kuijken

J.S. Bach – Brandenburgse Concerten, nrs 1 t/m 6 (BWV 1046 – 1051)

La Petite Bande
Sigiswald Kuijken

La Petite Bande
Sigiswald Kuijken, leiding, viool & violoncello da spalla

Brandenburgse Concerten
Een instrumentaal concert in de serie Barok Vocaal?
Ja, inderdaad.
Er zijn bepaalde instrumentale werken die de kwaliteit en status van vocale Bach-werken als de Matthäus Passion of de Hohe Messe evenaren, en de Brandenburgse Concerten behoren tot die categorie! Vandaar – en dat is ook uniek – alle zes de Brandenburgse Concerten op één avond!

La Petite Bande met oprichter en leider Sigiswald Kuijken zijn specialisten in het uitvoeren van deze schitterende werken, met o.a. de Bach-trompet en de violoncello da spalla.

Het is 300 jaar geleden (24 maart 1721) dat Bach deze Six Concerts avec plusieurs instruments opdroeg aan Christian Ludwig, Marktgraaf van Brandenburg, eigenlijk als een soort sollicitatie. De partituur verdween achter slot en grendel en werd pas in 1849 weer teruggevonden.

La Petite Bande & Sigiswald Kuijken: 50-jarig jubileum
Het was in 1972 dat La Petite Bande werd opgericht door Sigiswald Kuijken, samen met Gustav Leonhardt, twee grootheden uit de oude muziek. In 2022 bestaat La Petite Bande dus 50 jaar en behoort al die tijd tot de toonaangevende barokensembles in de wereld. Kuijken behoort tot de 'oervaders' en pioniers van de oude muziek. Zo ontdekte hij dat in plaats van een ‘gewone’ cello Bach een violoncello da spalla (schouderviool) gebruikte voor veel instrumentale werken (ook de Cello-suites). Deze valt vanavond te bewonderen, evenals de Bach-trompet. Vanwege zijn 50-jubileum verzorgt La Petite Bande twee concerten in de serie Barok Vocaal.

Dit concert vormt een mini-serie met de Matthäus Passion op 3 april 2022.


YOUTUBEFILMPJES:

La Petite Bande voert live het Vierde Brandenburgse Concert uit, met Kuijken
      op de violoncello da spalla